Stowarzyszenie Szprotawski Uniwersytet Trzeciego Wieku | UTW Szprotawa

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Nasze kulinaria czyli babcine przepisy - porady

Eliksir zdrowia

Email Drukuj PDF

1 kg buraków czerwonych, 2-3 marchewki, 1 seler, 1 cebula, główka czosnku, 2 pietruszki, pęczek kopru, 2-3 ziarenka gorczycy, 1 korzeń chrzanu.

Ciepłą przegotowaną wodą [4 litry] zalej pokrojone warzywa, dodaj półtorej łyżki soli i skórkę razowego chleba, by rozpocząć proces zakwaszania. Całość odstaw w ciepłe miejsce i przykryj czystą ściereczką. Po trzech dniach napój jest gotowy. zlej go do zakręcanych butelek, a warzywa zalej 4 litrami wody z solą i skórką razowego chleba. Po kolejnych 3 dniach gotowa jest następna porcja napoju. Tym razem warzywa można zjeść. Eliksir zdrowia przechowuj w lodówce, ale nie dłużej niż 7 dni. Pij go codziennie rano po małej szklance na pusty żołądek. Napój zawiera wszystkie witaminy i mikroelementy w ilościach zaspokajających dzienne zapotrzebowanie organizmu. Buraki poprawiają skład krwi jako środek przeciw anemii. Normalizują działanie układu krwionośnego i krążeniowego, zaleca się osobom cierpiącym np. na nadciśnienie, dolegliwości pokarmowe są zasadotwórcze łagodzą zgagę, neutralizują działanie promieni rentgenowskich i radioaktywnych. Wzmacniają organizm wyczerpany zimą wyrównują niedobory witamin i mikroelementów są strażnikiem naszej odporności.

Helena Pawłowska

Poprawiony: wtorek, 14 marca 2023 07:28

PASZTET

Email Drukuj PDF

To jest przepis mojej babci , która przeżyła rewolucję w Rosji, pierwszą i drugą wojnę światową, gotowała cudownie i dużo rzeczy dotyczących kulinariów się od niej dowiedziałam, moja mama robiła ten pasztet jeszcze lepszy, a ja staram się żeby przypomnieć sobie smaki dzieciństwa.

Przyznam się że jest inny przepis niż te wszystkie które czytam w dzisiejszych przepisach ale proszę mi wierzyć, że jest wyśmienity i inny niż wszystkie.

Podaję proporcje na dwie keksówki.

2 kg mięsa - i tu dowolność np. 1 kg udźca indyczego, ½ kg karkówki, ½ kg boczku wieprzowego, 20 dkg wątróbki /najlepiej drobiowej/, 8 jaj, 3 bułki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa , smalec.

Mięso pokroić na kawałki /najlepiej takie żeby pasowały do zmielenia/ wrzucić do rondla na rozgrzany smalec, podsmażyć, podlać wodą i dusić, w czasie duszenia posolić, wątróbkę wrzucić pod koniec duszenia, dobrze jak rondel jest na tyle duży żeby mięso było zanurzone w sosie. Wyjąć mięso ostudzić a do sosu włożyć bułki które jak zmiękną odcisnąć nadmiaru płynu. Wszystko razem zmielić minimum 2 razy /sitko o małych oczkach/ . Do masy mięsnej dodać 7 żółtek i 1 całe jajko – dobrze wyrobić rękami, posolić, dodać świeżo zmielony pieprz oraz startą gałkę najlepiej kupić całą i zetrzeć na tarce ok. 1szt. Pozostałe 7 białek ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą mięsną, wszystko przełożyć do kek sówek, można udekorować wędzonym boczkiem lub słoniną, piec ok.1 godz, 180-190 st.

Dowolność mięsa, pamiętać należy żeby nie było za suche, dlatego koniecznie boczek, mnie najlepiej smakuje z dziczyzny ale to już zależy od tego do czego mamy dostęp. W blaszkach starego typu lepiej posmarować smalcem i posypać tartą bułką bo lubi przywierać.

Absolutnie nie dodawać cebuli czy jarzyn, od tego szybko się psuje, pasztet wg tego przepisu spokojnie może przeleżeć w lodówce min,2 tygodnie i jest super.

Smacznego.

Barbara Szwaja

Poprawiony: środa, 30 listopada 2022 15:03

KIEŁBASA

Email Drukuj PDF

Przepis jest naszej koleżanki Zosi, kiełbasa wspaniała, bez konserwantów, polecam

80 dkg szynki wieprzowej

80 dkg karkówki lub łopatki

80 dkg boczku

2 główki czosnku, ½ l wody, sól, pieprz, majeranek.

Jelita /można kupić w wielu sklepach mięsnych/

Zmielić mięso używając sitka o większych oczkach, boczek natomiast zmielić na maszynce o mniejszych oczkach, Wyrobić dobrze mięso dodając przyprawy i wodę. Jelita namoczyć w wodzie, po czym sprawdzić ich szczelność /wlewając wodę pod kranem/.

I to wszystko, później już tylko maszynka odpowiednie nakładki i koniecznie 2 osoby tak aby jedna pilnowała jelit, a druga wkładała mięso.

Kiełbaskę można oczywiście uwędzić jeśli ktoś ma takie możliwości, ale biała także jest doskonała.

W tym przepisie bardzo ważne jest mięso, powinno być świeże i dobre gatunkowo.

Smacznego.

Barbara Szwaja

Poprawiony: środa, 30 listopada 2022 15:03

Porady praktyczne

Email Drukuj PDF

Znam prosty i praktyczny sposób aby nie przypalały się gołąbki.

Spód garnka, w którym układasz gołąbki do gotowania wyłóż najpierw wieczkami od słoików na nie ułóż liście z kapusty i gołąbki - gotowe.

Piwtorak Z.


Prosta i smaczna sałatka

Produkty : opakowanie makaronu – ryż

dwa średnie zielone ogórki (szklarniowe)

30 dkg. polędwicy z indyka

majonez ( trzy łyżki ) i pieprz

Wykonanie: makaron gotuję w osolonej wodzie, krótko – al-dente, ogórki kroję w kosteczkę i posypuję solą aby oddały goryczkę ( odlewam ), w kosteczkę kroję też polędwicę, wszystkie składniki łączę razem dodaję tylko pieprz i majonez. Gotowa i b. smaczna sałatka.

Smacznego !

Piwtorak Z.

Poprawiony: środa, 30 listopada 2022 15:03

Szynka

Email Drukuj PDF

SZYNKA

Na ½ l wody 30g soli peklowej, rozpuścić w letniej wodzie i zalać szynkę w słoiku lub innym naczyniu tak aby była ułożona raczej ciasno, ma być cały czas przykryta. Codziennie przez 5 dni należy ją przewracać. Po 5 dniach wyjąć osuszyć ręcznikiem i związać lub włożyć do siatki. W garnku zalać wodą dodać przyprawy /liść laurowy, ziele angielskie,pieprz, jałowiec/najlepiej rozgnieść w moździerzu/ dodać pokrojony czosnek i gotować ok.1 godziny / czas gotowania zależy od wielkości – średnio 1 kg to ok. godziny/ zostawić do wystygnięcia i dopiero wyjąć szynkę.

Na tej wodzie można ugotować żurek.

ZAKWAS NA ŻUREK

2 czubate łyżki mąki żytniej zalać letnią wodą, dodać 2 ząbki pokrojonego czosnku. Porcja na 1lirtowy słoik. Można dodać ½ łyżki mąki żytniej razowej ew. gałązkę kopru. Słoik przykryć – czas kiszenia to min. tydzień, jeśli chcemy szybciej trzeba dodać skórkę razowego chleba.

Barbara Szwaja

Poprawiony: środa, 30 listopada 2022 15:04

Więcej artykułów…

Strona 1 z 2