Stowarzyszenie Szprotawski Uniwersytet Trzeciego Wieku | UTW Szprotawa

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Nasze kulinaria czyli babcine przepisy - porady

Chlebek

Email Drukuj PDF

Chlebek

Do zakwasu dodaj 1 szklankę maki żytniej i 1 szklankę letniej wody, zamieszaj i odstaw na noc lub min.8 godzin przykryj. Przygotowany zakwas przełóż do większej miski, wsyp 1 kg mąki, do tego ok. 3 szklanek letniej wody, w części tej wody rozpuścić 3 łyżeczki soli i ewentualnie 2 dkg drożdży/niekoniecznie/. Wodę dodawać stopniowo tak aby konsystencja ciasta nie była za wolna lub za twarda /wszystko zależy od wilgotności danej mąki/ . Ciasto wymieszać lub wyrobić ręką. Odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce przykryć ściereczką. Ciasto wyrośnie, garść ciasta odłożyć do słoika-to będzie zakwas na następny chleb /włożyć do lodówki n a maks.10-14dni/ można dodać ziarna jakie się lubi, chwilkę wyrobić i przełożyć do blaszek /wychodzą 2 blaszki keksówki/ przykryć ścierką i zostawić na 1 godz.. Przed włożeniem do pieca - można/niekoniecznie/posmarować rozbełtanym jajkiem lub wodą, posypać czym się lubi i piec w temp.190st. góra dół 1,5 godz. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i ewentualnie posmarować zimną wodą jeśli wolisz miękką skórkę. Uwaga- jeśli pieczesz chleb z mąki żytniej razowej nie dodawaj drożdży /zabijają zakwas/. Chleb udaje się zawsze, bez drożdży można go jeść przez 2 tygodnie /nie pleśnieje/ no i smakuje wybornie.

Uwaga; zakwas zrobisz sama /przepis znajdziesz w Internecie/ można też kupić w Internecie świeży lub suszony- świeży dużo lepszy. Polecam foremki silikonowe, chleb świetnie po upieczeniu wychodzi, nie przywiera, ale oczywiście piec można w każdych formach.

Smacznego Barbara Szwaja

Poprawiony: środa, 30 listopada 2022 15:04

Strona 2 z 2